در میان فناوریهای سالهای اخیر، واقعیت مجازی را میتوان یکی از مطرحترینها دانست چرا که حضور فیزیکی کاربر را در یک فضای مجازی میسر کرده اند، اتفاقی که دست کم در عمل بسیار نو به نظر میرسد. واقعیت مجازی کاربردهای زیادی دارد به عنوان مثال در برنامههای سرگرمی مانند بازیهای ویدئویی، سینمای سه بعدی و دنیای مجازی میتواند مورد استفاده قرار بگیرد. در این نوشتار به واقعیت مجازی به طور مفصلتری پرداختهایم.
واقعیت مجازی چیست
تکنولوژی واقعیت مجازی در واقع یک سناریوی کامپیوتری است که تجربه اتفاقات و شرایط بازسازی شده را از طریق احساس و ادارک فراهم میکند. پیمایش محیطی در این نوع از شبیه سازی می تواند بیشترین شباهت را به دنیای واقعی داشته باشد و این حس فوق العادهایست که شما می توانید اتفاقاتی که در دنیای واقعی تجربه کردنشان غیر ممکن بوده را شبیه سازی و تجربه کنید.
سیستم واقعیت افزوده (Augmented Reality) را نیز می توان مدلی از تکنولوژی واقعیت مجازی (VR) دانست. که در آن محتوای گرافیکی نرم افزار به صورت لایه ای از تصویر به روی تصویر خروجی دوربین یک گوشی موبایل یا تبلت و به فراخور هندسه فضایی که در آن قرار داریم منطبق می شود. و به کاربر این اجازه را می دهد تا تصاویر سه بعدی را در فضای واقعی تجربه کند.
ساخت محتوا و تاریخچه این تکنولوژی را می توان به اولین نقاشی پانورامای تاریخ مرتبط دانست.
تصویر پانوراما
برای بهره گیری از تکنولوژی واقعیت مجازی به شکلی که امروزه از آن استفاده می شودُ هدست های مخصوص واقعیت مجازی لازم است:
هدست مخصوص VR
یا اتاقک های سه بعدی یا به اصطلاح مولتی پروژکتور هستند:
اتاقک واقعیت مجازی (مولتی پروژکتور)
نزدیک شدن به دنیای واقعی
نزدیک شدن تجربه شبیه سازی شده به واقعیت، شرکت های ارائه دهنده این سرویس ها را بر آن داشته تا با ایجاد موانع و اجسام حقیقی یا افزودن شرایط محیطیِ (مثل صداها، ذرات، باد) متناسب با سناریوی محتوای در حال پخش، ذهن کاربران را به چالش بکشند. فردی که در حال بهره گیری از تکنولوژی واقعیت مجازی است. می تواند با چرخاندن سر، محیط پیرامونی شبیه سازی شده را ببیند، در این محیط قدم بزند و با امکانات بصری ایجاد شده در آن تعامل داشته باشد.
فضای اصلی در تکنولوژی واقعیت مجازی توسط نمایشگر کوچکی ایجاد می شود که در هدست نصب شده و با فاصله بسیار کم با چشم کاربر قرار می گیرند و دارای سنسورهای حرکتی هستند. سایر سیستم های واقعیت مجازی که لرزش یا سایر احساسات را در کنسول های بازی یا سایر سخت افزارها برای کاربر فراهم می کنند، به عنوان سیستمهای هپتیک Haptic (سیستم ایجاد حس لمس، لرزش، حرکت یا اعمال نیرو) شناخته می شوند.
این نوع تعامل با محتوا در صنایع پزشکی، بازی های ویدئویی و تمرینات نظامی به عنوان (Force feed back) یا بازخورد نیرویی شناخته می شود.
واقعیت مجازی و بازخورد نیرویی
بخش سخت افزاری واقعیت مجازی
همانطور که در بالا گفته شد برای بهره گیری از تکنولوژی واقعیت مجازی، به برخی موارد سخت افزاری نیاز دارید؛
پردازشگر
در صورت بهره گیری از گوشی ها و تبلت های هوشمند با سیستم های مختلف، عمدتآ نرم افزار واقعیت مجازی روی پروسسور داخلی این دستگاه ها نصب و راه اندازی می شود. در بسیاری از نرم افزارها و عمدتا بازی های ارائه شده روی واقعیت مجازی با توجه به گرافیک بالای محتوا و نیاز به پردازش سریعتر و با وقفه کمتر، از یک PC با مشخصات فنی مناسب بهره گیری می شود. حال آنکه اگر محیط شبیه سازی شده در اتاق های سه بعدی (Multi Projected) تعریف شده باشد استفاده از یک PC تنها راه حل است.
نمایشگر
در سیستمهای مجهز به اتاقهای سه بعدی (Multi Projected) تصویر روی سه، چهار یا پنج وجه از اتاق پخش شده و کاربر با چشم غیر مسلح تصاویر را می بیند.
اتاقهای سه بعدی (Multi Projected) تصویر بر روی سه، چهار و یا پنج وجه از اتاق
در صورت استفاده از موبایل یا تبلت برای دیدن محتوا از نمایشگر خود گوشی و تبلت استفاده می شود.
کلاه خود یا Headset
هدست یا کلاه خود واقعیت مجازی محفظه ای است. که مانند عینک بند دار یا کلاه ناقصی روی سر کاربر قرار گرفته و تجهیزات سخت افزاری را بر روی سر کاربر ثابت نگه می دارد.
سنسور شتاب سنج یا شیب سنج (VR Gyroscope)
برای تشخیص موقعیت نگاه کاربر، تشخیص جهت و میزان حرکت سر وی لازم است تا منطبق بر آن محتوای نمایش داده شده تغییر نماید. این سنسورها به صورت معمول روی تمامی گوشی ها و تبلت های نسل جدید قرار دارد. همچنین این سنسورها به صورت مجزا به عنوان یک ماژول سخت افزاری قابل نصب و استفاده هستند.
سنسور تشخیص حرکت دست (Hand & Finger motion detector )
یک سنسور حرکتی آمریکایی است که با نام شرکت تولید کننده یعنی Leap Motion در بازار جهانی شناخته می شود. پس از نصب روی هدست واقعیت مجازی بدون نیاز به تماس یا لمس حرکت و فرامین دست ها و انگشت ها را به عنوان یک ورودی مثل موس به پردازشگر منتقل می نماید.
از معروف ترین و پرکاربرد ترین سخت افزارهای ساخت محتوای واقعیت مجازی (VR) می توان به دوربینهای 360 پانورامیک اشاره کرد که با قیمت های مناسب و برندهای مختلف در بازار عرضه می گردند. با توجه به شتاب موجود درگسترش کاربردهای واقعیت مجازی، انواع سخت افزار و افزونه های نرم افزاری با برندهای مختلف به خصوص در زمینه ی بازی های کامپیوتری به بازار ارائه میشوند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر درمورد نحوه سفارش از طریق صفحه تماس با ما اقدام کنید. همچنین نمونه کارها را میتوانید در بخش گالری وبسایت، آپارات پارس تاچ و اینستاگرام پارس تاچ مشاهده نمایید.